De Schaakweek is begonnen

De kop is eraf, de schaakweek is begonnen! Na maanden van voorbereiding mogen we dan eindelijk los!

Als eerste stond op woensdag 20 januari een activiteit op het programma die de samenwerking tussen Gemeente Utrecht, TATA Steel Chess en de Utrechtse schaakverenigingen sterk naar voren doet komen. Utrechtse schakers mochten gedurende de middag het schaakbord op het Stadskantoor gebruiken om mensen te informeren over de komende schaakactiviteit in het Spoorwegmuseum. Dit allemaal onder begeleiding van een fraaie manshoge banner van TATA Steel, waarop kernachtig samengevat is dat de Masters 27 januari naar Utrecht komen.

20160120_stadskantoorWat moet je dan doen met zo’n schaakbord? Schaken natuurlijk. Om 13:00 uur ging STIBUS-voorzitter Jan Jaap Janse achter de zwarte stukken staan voor een partij tegen Stibus-webmaster Alwin van Ee. En daarmee was de Schaakweek geopend.

Nadat Janse en Van Ee hun partij onder de nodige publieke belangstelling hadden beëindigd, stonden er al meerdere toeschouwers klaar om een partij te spelen. En zo ging het een beetje door, partijen werden gespeeld, publiek kwam nieuwsgierig kijken en wanneer een partij werd beëindigd, stond er al iemand klaar om het stokje van de spelers over te nemen.

Dit alles werd vanaf 13:30 uur opgefleurd door de rechtstreekse verbinding met Wijk aan Zee. Naast het grote schaakbord waren tafels met borden opgesteld, waar vol belangstelling de partijen van de Challengers gevolgd werden. Deze borden boden bezoekers een uitstekende gelegenheid om hun ideeën over de verschillende stellingen te toetsen tegen het oordeel van de Utrechtse schakers en na een tijdje ook het oordeel van de schakers in Wijk aan Zee. Een leuke bezigheid, hoewel het enthousiasme wel enigszins getemperd werd door de snelle remise van Dreev en Van Foreest (we wisten niet eens dat die twee remise konden spelen bij dit toernooi) en helaas weer een nederlaag voor Anne Haast. Daar stond tegenover dat Nisipeanu en Bok er een vrolijke boel van maakten en juist toen daar de fun er een beetje afging, werd de partij van l’Ami zeer interessant.

20160120_YmeJan-JanJaapOm 17:00 uur zagen we de bewaking de toegangen blokkeren en veranderde de aanblik van het publiek van geïnteresseerde mensen in mensen die zich naar huis spoeden. De hint was duidelijk, wij waren tot overbodige aanwezigen verworden. Dus maar huiswaarts, maar in de wetenschap dat we er vandaagweer zijn! Dan spelen de Masters hun 5e ronde en kunnen we de verrichtingen van de Nederlander Loek van Wely tegen wereldkampioen Magnus Carlsen bewonderen. Ook de Nederlandse kampioen Anish Giri zal gevolgd worden in zijn partij tegen de jeugdige Chinese grootmeester Wei Yi. En natuurlijk zal er weer worden geschaakt op het grote bord. Komt allen!