Schaakwijk in Zuilen heeft nu ook een buitenschaakbord

De wethouder met zwart tegen Wim van Scharenburg (achter de witte dame). Foto: Judith van Amerongen

De wethouder met zwart tegen Wim van Scharenburg (achter de witte dame). Foto: Judith van Amerongen

Wethouder Paulus Jansen heeft woensdag 3 februari in de Schaakwijk (of “Het Schaakwijk”, zoals Utrechters zeggen) in Zuilen het nieuwe buitenschaakbord op het Grootmeesterplein ingewijd. Het initiatief voor het schaakbord kwam van bewoner en schaker Yme Jan Jellema. Schaakwijk is met zijn Max Euwestraat, Simultaanstraat, Pionstraat en Grootmeesterplein de eerste en enige schaakwijk van ons land.
Het is dit jaar 65 jaar geleden dat de Nederlands beroemdste schaker, wereldkampioen Max Euwe in de pas opgeleverde arbeiderswijk een – nu verdwenen – monumentaal schaakstuk onthulde. Woensdag hebben sportwethouder Paulus Jansen en Wim van Scharenburg, directeur van Museum van Zuilen, de eerste partij op het schaakbord op het Grootmeesterplein gespeeld. De partij eindigde in remise.
Wim van Scharenburg heeft het overigens altijd jammer gevonden dat met de sloop van de oorspronkelijke woningen in de Schaakwijk ook de hardstenen muurdecoraties zijn verdwenen en heeft geregeld oproepen gedaan of iemand weet waar deze ornamenten zijn gebleven.

Het Schaakwijk
De gemeente-architect van Zuilen, de heer W.C. van Hoorn, ontwierp kort na de Tweede Wereldoorlog ‘Het Schaakwijk’. Uniek voor die tijd, de woningen werden gebouwd voor slechts f 5.800,- per stuk. (De goedkoopste woningen tot dan kostten f 8.500,-) Het Schaakwijk werd in 1998 gesloopt, omdat de woningen niet meer voldeden aan ‘de huidige wooneisen’. De in de zijgevels geplaatste gevelstenen met schaakstukken zou de gemeente Utrecht opslaan en in de nieuwbouw een plek geven. Toen bleken ze kwijt! (Nou ja, ‘kwijt’, men kan ze niet vinden!)

Schaakstuk
Er zaten niet alleen grote schaakstukken in gevelstenen aan de zijgevel, kleine varianten, formaat baksteen, werden in de voorgevels zelf geplaatst. In de Loperstraat het schaakstuk ‘loper’, in de Damestraat het schaakstuk ‘dame’, enz. In de Paardstraat natuurlijk een paard, en daarvan kwam onlangs een mevrouw een baksteenformaat-exemplaar brengen. (Bron: Museum van Zuilen)

Initiatiefnemer Yme Jan noteert de partij. Foto: Judith van Amerongen

Initiatiefnemer Yme Jan Jellema noteert de partij. Museumdirecteur Wim van Scharenburg denkt na over zijn tweede zet. Foto: Judith van Amerongen

BS_KZXoCYAAgCWL.jpg large

Een van de verdwenen hardstenen muurdecoraties

Euweonthultzijnstraatnaambord21nov1951

Dr. Max Euwe onthult zijn eigen straatnaambord op 21 november 1951